11.02.2015

O nouă achiziţie în colecţia Sălii de Împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică

Deşi unii se tem că depistarea izvoarelor străine în creaţia lui Eminescu ar diminua meritul său de poet, noi susţinem că numai un poet genial poate să asimileze idei afirmante cu mii de ani în urmă, să le prezinte într-o formă accesibilă epocii sale şi să intuiască adevăruri care aveau să găsească argumentări ştiinţifice abia peste o sută de ani.”
Amita Bhose

 Amita Bhose (1933, Calcutta, India – 1992, Bucureşti) este autoare de manuale (bengali, sanscrită), dicţionare, studii şi articole (peste 90), a susţinut mai mult de 100 conferinţe, a acordat peste 20 interviuri în presa culturală română şi indiană pe teme culturale. Este prima traducătoare din bengali şi sanscrită în română. A publicat în periodice peste 56 de traduceri din literatura română în bengali şi din bengali în română.
Exeget al operei eminesciene, face parte din colectivul Editurii Eminescu care a editat Operele complete – ediţia Perpessicius. În anul 1972 primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru traducerea lui Eminescu în limba bengali. Amita Bhose abordează tema cosmologiei eminesciene din 1975.

Studiul Cosmologia lui Eminescu aduce noi şi convingătoare desluşiri în legătură cu izvoarele indice necunoscute înainte ale capodoperelor eminesciene Scrisoarea I şi Luceafărul.

Volumul Cosmologia lui Eminescu de Amita Bhose poate fi împrumutat în Sala de Împrumut nr.1 Documente Ştiinţifice şi Beletristică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu